Nederlandse Coeliakie Dag – 8 april 2017

Op zaterdag 8 april bezocht ik voor de derde keer sinds mijn diagnose de Nederlandse Coeliakie Dag. Dit jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door de Nederlandse Coeliakie Vereniging, werd opnieuw gehouden in Hotel Van der Valk Vianen en was opnieuw even druk. Aan het einde van de dag stond de teller op maar liefst 2.544 bezoekers!

 

Bezoekersaantal 2017 | Nederlandse Coeliakie Dag
Beeld: Facebook NCV

 

Ondanks de grote drukte vond ik het een heerlijk gevoel om omringd te zijn met mensen zoals ik, die aan dezelfde ziekte lijden en voor dezelfde uitdagingen staan. Vooral fijn is dat tijden de Nederlandse Coeliakie Dag deze uitdagingen juist vanuit een positieve kant worden belicht. Dit doet de organisatie door het bieden van interessante, praktische en uiteenlopende lezingen, en een gigantische markt met een hoeveelheid glutenvrije producten waar je u tegen zegt!

 

Shoppen op de glutenvrije markt

Om stipt 10 uur stond ik net als duizenden anderen klaar voor het startsein. De zaaldeuren gingen langzaam open, en…GO! De grote massa stroomde tegelijk de zaal in om te kunnen proeven van al het lekkers dat staat uitgestald, te grijpen naar de goodie bags die gratis mogen worden meegenomen, en in de rij te wachten voor de glutenvrije producten die mee naar huis moeten.

Mijn jaarlijkse favoriet zijn de FreeOf Dieetproducten. Ieder jaar opnieuw mag je voor €17,50 een kartonnen doos vullen met 9 van hun creaties. Kiezen kun je uit meer dan 25 tarwevrije, melkvrije, lactosevrije, sojavrije en glutenvrije producten. Dit jaar stelde ik mijn pakket samen uit de Havermiske (haverbrood, mijn favoriet bij uitstek), witte bolletjes, haver stokbroden, havermeel, kokosmeel, tapiocameel en zandkoekjes. En op naar de volgende kraam! Mijn verdere bezoekjes bracht ik mede aan Schar, Consenza en Glutenvrijemarkt.com.

 

De eerste lezing van de dag: MOONCAKE

Op tijd verliet ik de markt en ging ik op weg naar de eerste lezing van de dag: Hoe onderscheid je je als foodblogger? Hoe vind je je persoonlijke geluid? Jonneke de Zeeuw won met haar blog MOONCAKE, streetfood & more de award voor foodblogger van het jaar 2016/2017. Zij nam ons mee in de 10 jaar voorafgaand aan dit succes. Waar stond zij 10 jaar geleden, en wat heeft ervoor gezorgd dat zij deze richting in is geslagen met het starten van haar eigen platform? Hoe kun je volgens haar het beste erachter komen waar je echte passies liggen? En wat zijn haar tips en adviezen om je eigen blog tot een succes te brengen? Een zeer inspirerende sessie, waar ik nog veel van zal meenemen bij het blijven ontwikkelen van mijn eigen website.

 

Sessie 2: Veilig glutenvrij uit eten

Terwijl Jonneke nog bezig was met haar Q&A sessie moest ik snel door naar de tweede en mijn laatste lezing van de dag: Veilig glutenvrij uit eten, gegeven door diëtist Gaby Herweijer. In een overvolle zaal nam ik een plekje op de grond. Er was duidelijk veel aandacht en behoefte voor dit onderwerp! Dit kwam niet geheel als een verassing voor mij: niet alleen voor mij maar ook voor vele andere Coeliakie patiënten blijft uit eten gaan een grote uitdaging. Dit is mede de reden waarom ik mijn website heb opgericht! Kruisbesmetting blijft vaak de grootste zorg.

Tijdens de interactieve sessie, waar het publiek veel eigen input kon geven, gaf Gaby diverse tips en adviezen om toe te kunnen passen bij de zoektocht naar een geschikt restaurant en het succesvol glutenvrij uit eten gaan. Binnenkort zullen de slides van haar presentatie beschikbaar worden gesteld via de site van het NCV. Zodra dit zo is dal ik ze ook hier met jullie delen.

 

Voldaan en zwaar bepakt verliet in de Nederlandse Coeliakie Dag op weg naar huis, waar ik al mijn aanwinsten opborg in de koelkast, vriezer en voorraadkast. Welke lezing vonden jullie het beste? En met welke producten gingen jullie naar huis? Deel het in de reacties hieronder!

 

Laatst bijgewerkt op: 10 december 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s