Glutenvrij op de Vrij Van & Veggie Food Fair 2017

Afgelopen weekend bezocht ik de Vrij Van & Veggie Food Fair in de Jaarbeurs Utrecht. In deze blog post deel ik mijn foto’s in de fotogallerij en doe ik verslag van welke stands en sessies ik er bezocht.

Sessies Vrij Van & Veggie Food Fair

Bij het bezoeken van de beurs afgelopen weekend, heb ik op zondag twee lezingen bijgewoond:

| Glutenvrij op de Vrij Van & Veggie Food Fair
De door-mij-bezochte sessies tijdens de beurs

 

Beide waren informatief, ondanks het verschil in de verstrekte inhoud. De eerste was een persoonlijk verhaal van Koosje van Koos Glutenloos, over hoe haar coeliakie haar dagelijks leven en werk beinvloedt en hoe zij zelf met deze auto-immuunziekte omgaat. Inspirerend was hoe ze van deze aandoening inspiratie put voor haar bedrijf en haar eigen workshops.

De tweede lezing van Ina Panneman gaf inzicht op coeliakie en glutensensitiviteit vanuit het medisch perspectief, waarin helder het onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende vormen van de auto-immuunziekte en mogelijke oorzaken van het ontstaan hiervan.

Welke stands bezocht ik er?

 

Foto collage exposanten | Glutenvrij op de Vrij Van & Veggie Food Fair
Fotocollage exposanten Vrij Van & Veggie Food Fair

 

 • Foodless  / The Food Club

Carlijn Bröring van Foodless stond aan haar stand met haar eigen kookboek en heerlijke lekkernijen, waaronder raw balls en chocolademakronen. Ook vertelde ze over het nieuwe project van haar en haar vriend, een 100% glutenvrij restaurant in Utrecht met de naam The Food Club.

 • Saluti Da Italia

Rechts naast Foodless stonden de 2 dames van Saluti Da Italia. Misschien herkende je ze ook wel van de glutenvrije markt op de NCV dag in Vianen! Ze verkochten er diverse gluten,- en lactosevrije amandelkoekjes, handgemaakt in Sicilië

 • Schär

Schär mocht natuurlijk niet ontbreken en stonden ook op deze beurs met een grote stand. Ik sprak er onder andere met Ina Panneman, van wie ik later op de dag nog een presentatie volgde (meer hierover lees je verderop). Ook vertelden ze over hun nieuwe broodlijn met chiazaad.

 • Ekoplaza

Ekoplaza verkocht op de beurs al hun producten met 25% bezoekerskorting en hier maakte ik gretig gebruik van! Leuk was ook het apparaat bij hun stand (zie fotogallerij) waarop je kon ervaren hoe gemakkelijk het is om via de site online boodschappen te doen en te filteren op meerdere allergenen.

 • Glutenvrij Le Poole

Glutenvrij Le Poole had een leuke winactie (zie fotogallerij), waarbij je kon raden hoeveel pepernoten er in de glazen bus zaten. Mijn gok was 1030, ben benieuwd hoe erg ik ernaast zat… Op hun stand kon je o.a. proeven van hun heerlijke sinterklaas lekkernijen. Lees hier mijn recensie van hun glutenvrije kruidnootjes en gevuld speculaas. 

 • TREK / nak’d

Zoals jullie wellicht al lazen in een eerdere post op mijn Facebook en Instagram accounts ben ik gek op de repen van TREK, met name de Cocoa Coconut variant. Wisten jullie dat TREK en nak’d van hetzelfde bedrijf zijn? Waar de repen van TREK toch wel aardig wat toevoegingen bevatten, zijn de repen van nak’d 100% vrij van toegevoegde suikers en GMO’s.

 • Yummygums

Yummygums verkoopt 100% glutenvrije, GMO-vrije en vegan vitamines in de vorm van snoepjes. Ik heb ze ook geproefd en vond ze super lekker. Normaal gesproken heb ik een hekel aan vitamines slikken maar op deze manier is het helemaal niet zo vervelend…

 • TerraSana

TerraSana verkoopt diverse glutenvrije producten, waaronder noodles, rijstcrackers, chips, pastas en wraps. Eerder kwam ik hun producten al tegen in de boerderijwinkel van Hoeve Ravenstein. Met name de Triangles Maïs en Pennette di Piselli verdi (penne van groene erwten) vond ik erg lekker.

 • Isola Bio

Gelukkig hoef ik zelf niet op lactose te letten, maar toch bezocht ik ook even de stand van Isola Bio om te informeren namens mijn halfbroertje die geen lactose kan verdragen. Leuk was dat je hier je eigen drankje kon tappen! Amandeldrink en lactosedrink kende ik al van andere merken, maar geheel nieuw voor mij was de rijstdrink. Heel zoet maar super lekker!

 • Sea More

Apart, de producten van Sea More! Vol met mineralen en vitamines, laag in calorieen. En glutenvrij! Ik proefde er de I Sea Bacon (spek van zeewier) en de I Sea Pasta (tagliatelle van pasta), beiden smaakten lekker zout. Zeewier, ik ben er dol op!

 • YAM

Bij YAM stond ik even stil om te proeven van hun verschillende broden. Mijn favoriet is de desem, omdat het biologische brood volledig vrij is van gluten, tarwe, maïs, melk, lactose, gist, e-nummers, maltodextrine, ei en toegevoegde suiker.  Volgens de uitvinder van het brood Ralph Moorman is YAM desem het gezondste glutenvrije brood dat er bestaat.

 • Kookworkshop

Ook stond ik even stil bij de kookworkshop stand van Schär. Hier lieten ze zien hoe je met de producten van Schär allerlei lekkers kunt klaarmaken, waaronder verse glutenvrije pizza en sandwiches. Vooraan of op grote schermen kon je de kookworkshops live volgen. Heel leuk gedaan!

Fotogallerij Vrij Van & Veggie Food Fair

Tijdens het event nam ik veel foto’s, met name van de stands die ik er bezocht.

[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”Vrij Van & Veggie Food Fair”]

Eindoordeel

Al met al vond ik het een geslaagde eerste versie van de Vrij Van & Veggie Food Fair. Net zoals met iedere startende beurs waren er een aantal minpunten. Dit waren in mijn optiek de enigszins teleurstellende inhoud van de goodiebag en de opzet van de beurs – ik denk dat het meer geslaagd zou zijn als het allergenenvrije deel en het vegan deel geheel apart zouen worden aangepakt. Door de combinatie van beiden heerste er onder de bezoekers vaak verwarring en was het onduidelijk wat nou bijvoorbeeld wel geheel vegan of geheel glutenvrij was.

Pluspunten vond ik de grootschalige aanwezigheid van glutenvrije exposanten, de rust en ruimte om met de standhouders in gesprek te gaan, de hoeveelheid gelegenheden om te mogen proeven, de interactieve kookworkshop van Schar en de hoeveelheid sessies die er werden gegeven. Ook ben ik vooral blij dat deze beurs uberhaupt bestaat en er op deze manier steeds meer aandacht komt voor mensen met een aangepast dieet. Ga zo door!

 

 

Hebben jullie de beurs ook bezocht? Ik ben heel benieuwd naar hoe jullie het vonden, laat het vooral weten in de reacties hieronder.

 

 

 

Beeld: Expo Business Communications B.V., Glutenvrij in Utrecht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s