Kookboek recensie: SLA easy salades

Welkom bij mijn allereerste kookboek recensie! Die van SLA easy salades, verrassende salades voor elke dag geschreven door Ida de Haart. Een kookboek vol gezonde salades om gemakkelijk thuis te bereiden, waarvan veel glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en/of vegan. Toen ik pakketje in de post ontving kon ik niet wachten om het open te maken en het kookboek door te bladeren. Ik ben namelijk groot fan van haar voorganger, het kookboek SLA – we just eat. Ik besloot mijn recensie te schrijven als volgt.

var bol_sitebar={“id”:”bol_1517073068091″,”baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000072181723″,”site_id”:”50175″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”SLA%20easy%20salades”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/partnerProductlink.js

5 dagen lang koken uit SLA Easy

Een week lang, van maandag tot en met vrijdag, zou ik iedere dag een salade uit het kookboek klaarmaken. De salades in het boek zijn ingedeeld volgens drie bereidingswijzen: 15, 30 en 45 minuten. Ik maakte een goede verdeling uit deze drie categorieën, koos voor recepten met verschillende ingrediënten, prikte een week in mijn agenda waar ik iedere avond tijd zou hebben om te koken, en ging aan de slag!

Lees hieronder welke recepten ik klaar heb gemaakt – dit zijn er 5 uit de totaal 50 die er in het kookboek staan – en wat ik van de salades vond.

 

Maandag: Mediterrane salade met olijven, Griekse yoghurt & munt

 • Bereidingstijd: 15 minuten
 • Cijfer: 7/10

Ik vond deze salade niet bijster bijzonder maar wel lekker. Een ideale salade om bijvoorbeeld mee te nemen tijdens een picknick of als bijgerecht voor een zomerse BBQ. Hij smaakte fris en gezond en de ingrediënten gingen heel goed samen, alleen vond ik de rode ui iets te overheersend.

Mediterrane salade met olijven, Griekse yoghurt & munt | SLA easy salades

 

Dinsdag: Aziatische salade met gerookte kip, mango & rode peper

 • Bereidingstijd: 15 minuten
 • Cijfer: 9/10

Dit vond ik denk ik wel een van de meest verrassende salades uit het boek! De haricots verts en spinazie waren een onverwachts lekkere basis voor de salade, de mango en (gerookte) kipfilet gingen heerlijk samen en de Japanse sojasaus, mayonaise & sesamdressing paste perfect bij het geheel.

Aziatische salade met gerookte kip, mango & rode peper | SLA easy salades

 

Woensdag: Lauwwarme salade van vijgen & geitenkaas uit de oven met balsamico

 • Bereidingstijd: 30 minuten
 • Cijfer: 8/10

Wat ik heel fijn vond aan deze salade is dat die deels warm is, iets wat ik lekker vind vooral als de dagen kouder beginnen te worden. Vijgen uit de oven zijn hemels, vooral met geitenkaas en honing zoals in dit recept. De gedroogde cranberries, medjouldadels en pecannoten maken de salade af.

Aziatische salade met gerookte kip, mango & rode peper | SLA easy salades

 

Donderdag: Boerenkool met crispy kikkererwten, maisburgertjes & kerrie-citroenyoghurt

 • Bereidingstijd: 30 minuten
 • Cijfer: 6/10

Helaas vond ik deze salade geen succes. Dit kwam denk ik met name doordat ik bij de bereiding van de maisburgertjes het maismeel (had ik niet in huis) verving voor boekweitmeel. Deze werden erg droog en machtig, en maakte de salade i.c.m. de kikkererwten en boerenkool een zwaar geheel.

Aziatische salade met gerookte kip, mango & rode peper | SLA easy salades

 

Vrijdag: Mexicaanse salad bowl

 • Bereidingstijd: 45 minuten
 • Cijfer: 10/10

Nu geef ik niet snel een score van 100%, maar deze salade verdient het. De tempé, zwarte bonen en avocado hebben een volle en aardse smaak. De tomaten, mais, tortilla chips en schapenyoghurt (ik gebruikte griekse yoghurt, ook prima) met limoen zijn de benodigde frisse tegenhangers. Het kost even om klaar te maken maar dan heb je ook wat!

Aziatische salade met gerookte kip, mango & rode peper | SLA easy salades

 

Samenvatting

Zoals je kunt zien vertegenwoordigt het kookboek SLA easy salades verschillende soorten stijlen, ingrediënten en bereidingswijzen en -tijden. Stuk voor stuk lekkere, gezonde en verrassende salades, voor ieder wat wils! Sommige recepten bevatten ingrediënten die moeilijker te verkrijgen zijn en dus minder voor de hand liggend zijn om klaar te maken. Andere salades – het kookboek is namelijk niet 100% glutenvrij – bevatten ingrediënten die off limits zijn, maar daarentegen wel makkelijk vervangbaar zijn voor glutenvrije ingrediënten.

Beeld: Glutenvrij in Utrecht

10 thoughts on “Kookboek recensie: SLA easy salades

 1. Mmmh die laatste ziet er inderdaad heerlijk uit! Ook de bereidingstijden voor deze salades vallen goed mee! Als ik het boek tegenkom ga ik zeker eens in bladeren!

  Like

 2. Ik eet nooit salades, maar zo te zien moet ik daar toch eens verandering in gaan brengen. Mijn beeld van een salade is toch een beetje sla met wat komkommer en tomaat + dressing. Vooral die met haricots lijkt me erg lekker!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s