Even een dipje: uit eten gaan met coeliakie

Nou, deze week had ik even een dipje.  Ik haal ontzettend veel plezier uit mijn website en het uitzoeken van waar (en waar niet) je in Utrecht kunt eten met coeliakie. Toch brengt het ook veel nadelen met zich mee en raak ik soms hopeloos, moe en gefrustreerd. Ik deel graag mijn verhaal, een beetje aan de lange kant maar hopelijk lezen jullie mee!

Tegenvallende restaurantbezoeken

Zoals jullie waarschijnlijk weten plaats ik niet zomaar elk restaurant met glutenvrije opties op de site, maar kijk ik kritisch naar hoe er wordt omgegaan met kruisbesmetting in de keuken en ga ik er altijd eerst zelf eten om te checken of het er wel echt goed gaat. Niet altijd even leuk, want bij de afgelopen 3 restaurants waar ik ging voorproeven ging het alle drie mis (terwijl ze nog zo hadden aangegeven geschikt te zijn voor glutenvrije eters en op de hoogte te zijn van kruisbesmetting).

Bij het eerste restaurant merkte ik bij het toetje al dat het niet goed zat en ben ik goed ziek geworden (via mailcontact achteraf bleek het een kruisbesmettingsfout via de frituur was). Bij het tweede restaurant heb ik zelf uitstekend kunnen eten maar gaf een van mijn volgers aan er heel erg ziek te zijn geworden, en bij de derde restaurant zag ik vanuit mijn ooghoek een cruciale kruisbesmettingsfout plaatsvinden (gelukkig was het een open keuken en zag ik dit op tijd gebeuren).

Wat nu?

Na drie van zulke ervaringen is de moed me behoorlijk in mijn schoenen gezakt en zie ik het eventjes niet meer zitten om uit eten te gaan. Ik vraag me dan af: waarom zoek ik het uit eten gaan in hemelsnaam op, kan ik beter voortaan niet meer uit eten gaan, en misschien moet ik maar stoppen met mijn site. Want zelfs al doe ik nog zo mijn best om vooraf de juiste vragen te stellen aan het restaurant en probeer ik er zo bovenop te zitten, gaat het toch mis! Herkennen jullie dit?

Nou is dit dipje waarschijnlijk van tijdelijke aard en zal ik binnenkort vast wel weer de zin en energie krijgen om nieuwe plekjes in Utrecht te gaan ontdekken voor op de site en mijn volgers hiermee te blijven helpen.

Jullie ervaringen en tips

Ik ben echter benieuwd: waar letten jullie op wanneer jullie uit eten willen gaan om te controleren dat het goed zit? Wat zijn voorbeelden van vragen die jullie stellen aan het personeel waarvan jullie willen dat ik ze ook stel? Wat zijn cruciale fouten die restaurants maken die jullie hebben ervaren? En hoe gaan jullie om met de teleurstelling als het toch niet goed blijkt te zijn? Als laatst: hebben jullie misschien nog tips voor mij?

Laat het weten in de reacties hieronder.

 

Beeld: Canva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s