Glutenvrij Dublin

In december van vorig jaar ging ik met mijn vriend een lang weekend naar Dublin. Perfecte timing, want in de hele stad hing een magische kerstsfeer. Werkelijk overal mooie kerstverlichting en -versiering, niets zoals in Nederland tijdens de decembermaand. We hebben eindeloos veel gewandeld, geshopt en vooral ook gegeten en gedronken. Want één ding moge duidelijk zijn: glutenvrij in Dublin is heel erg goed te doen!

Impressie van Dublin | Glutenvrij Dublin
Een impressie van Dublin

Kaart met glutenvrije hotspots in Dublin

Net als voor mijn stedentrip naar Sevilla deed ik vooraf uitgebreid onderzoek naar de glutenvrije mogelijkheden in Dublin. Deze sla ik vervolgens op in Google Maps. Zo heb ik altijd een aantal adressen achter de hand en hoef ik nooit lang te zoeken als we spontaan ergens een hapje willen eten. Deze kaart deel ik graag met jullie:

Natuurlijk heb ik niet op al deze plekken gegeten, dus kan ik niet beoordelen of er overal even goed wordt gelet op kruisbesmetting en het overal even lekker smaakt. Maar over een aantal locaties ben ik heel enthousiast! Hier ga ik jullie uitgebreid over vertellen.

Nando’s

Mijn zusje heeft een paar jaar in Londen gewoond en zweerde bij de PERi-PERi kip van Nando’s. In Dublin hebben ze ook meerdere filialen. Toen ik binnenliep en vertelde dat coeliakie heb, vertelde de bediening dat dit geen enkel probleem was. Dat was zeker waar! In plaats van mij te vertellen wat ik wel en niet mocht eten, moest ik dit zelf uitzoeken met behulp van een dikke map met daarin een overzicht van alle allergenen per gerecht/marinade/sausje/dressing/etc. Een enorm naslagwerk! Het duurde zeker 10 minuten voordat we eruit waren, maar uiteindelijk kozen we voor de PERi-PERi kip met frietjes en coleslaw. Een groot succes, het smaakte heerlijk. Let wel op: je moet tegen pittig eten kunnen.

De PERi-PERi kip van Nando's | Glutenvrij Dublin
De PERi-PERi kip van Nando’s, met frietjes en coleslaw
Savanna Savanna Dry Premium Cider | Glutenvrij Dublin
Met een lekkere glutenvrije cider erbij van Savanna

Beshoff Bro’s

Glutenvrije fish and chips. Dit had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht. En lekker dat het was! Beshoff Bro’s heeft meerdere filialen in Dublin, maar alleen in hun zaak op Dame Street kun je glutenvrije fish and chips bestellen. En niet alleen fish and chips, maar ook glutenvrije scampi, calamari, verse vis, kipnuggets, onion rings, glutenvrij bier en nog veel meer. Geweldig! Speciale vlaggetjes in het eten onderscheiden jouw glutenvrije gerecht van de glutenvolle, slim bedacht. Ik wou zo graag dat dit ook in Nederland bestond.

Glutenvrije fish 'n chips bij Beshoff Bros | Glutenvrij Dublin
Glutenvrije fish ‘n chips met erwtenpuree en tartare sauce
Glutenvrije calamari bij Beshoff Bros | Glutenvrij Dublin
Glutenvrije calamari
Glutenvrij witbier van Stag Saor | Glutenvrij Dublin
En een heerlijk glutenvrij witbiertje erbij

Milano

Mijn ultieme glutenvrije tip in Dublin? Dat zijn de Dough Balls van Milano. Ik heb sinds mijn diagnose 5 jaar geleden nog nooit zoiets lekkers gegeten. De warme broodjes – of dough balls zoals Milano ze zelf noemt  – zijn verser dan vers. Knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Ze zijn homemade uit eigen keuken, net als de kruidenboter die er perfect bij past. Ik zou alleen al een retourtje Dublin kopen om nog een keer deze broodjes te mogen eten.

De glutenvrije Dough Balls ‘Milano’ | Glutenvrij Dublin
De glutenvrije Dough Balls ‘Milano’

Bij Milano valt er nog veel meer glutenvrij te eten dan deze heerlijke broodjes. Tientallen verschillende soorten pizza’s (op drie verschillende soorten bodems), pasta’s (zelfs lasagne) en salades. Ik weet niet meer voor welke bodem wij kozen, maar wij bestelden de pizza Pollo Forza (chicken with smoked chilli, garlic oil and dried chilli flakes with red & yellow peppers, roquito pepper, mozzarella and tomato, finished with gran milano cheese, fresh parsley and chilli oil) & La Reine (prosciutto cotto, black olives, closed cup mushroom, mozzarella and tomato). Ze schenken er ook glutenvrije cider.

Glutenvrije pizza bij Milano | Glutenvrij Dublin
Mijn vriend bestelde de pizza La Reine, Ik de Pollo Forza

En verder…

Glutenvrije boodschappen in Dublin

Zoals jullie hebben gelezen zit het wel snor met glutenvrij uit eten gaan in Dublin. Ook glutenvrije boodschappen in Dublin doen is a piece of cake: in vrijwel alle supermarkten valt er wel iets te vinden. Hier een aantal foto’s van wat ik er in de winkels kocht:

Glutenvrije boodschappen bij Tesco | Glutenvrij Dublin
Bij Tesco hadden ze veel glutenvrije producten, waaronder deze heerlijke koekjes

 

Glutenvrij bij de Spar | Glutenvrij Dublin
In vrijwel iedere straat vind je wel een SPAR. Hier hebben ze een klein glutenvrij voorraad, waaronder dit glutenvrije brood.

 

Glutenvrije boodschappen bij Holland & Barrett | Glutenvrij Dublin
Holland & Barrett bestaat ook in Dublin. Een groot schap vol glutenvrije goodies, waaronder glutenvrije mince pies!

 

Glutenvrije popustore Unglu-d | Glutenvrij Dublin
Ook liep ik langs glutenvrije popup store Unglu-d. Check hun Facebook pagina voor meer informatie over in welke stad ze nu hun winkel hebben opgezet.

 

Glutenvrij bier en cider in de pubs

Zoals jullie hebben kunnen zien schenken veel restaurants glutenvrij bier en/of glutenvrije cider. En goed nieuws: dit is in vrijwel alle pubs wel het geval! Ik genoot oa. van Bulmers, Savanna, älska Strawberry & Lime, Stag Saor en Peroni Nastro Azzuro Gluten Free.

The Temple Bar | Glutenvrij Dublin
Bij de bekende Temple Bar dronk ik Bulmers

 

Een dag naar Howth

Na een korte treinreis vanuit Dublin ben je al in de prachtige kustplaats Howth. Leuk om een middagje te gaan wandelen en daarna een hapje te eten. Dit deden wij bij Ocopussy, een knus restaurant met glutenvrije tapas en persoonlijke aandacht van de bediening. Wij dronken er witte wijn en smulden van glutenvrij brood met gambas picccantes en chilli & chorizo squid. Yum!

Glutenvrije vis tapas bij Octopussy | Glutenvrij Dublin
Bij Octopussy aten we heerlijke gambas en en inktvis met glutenvrij brood

 


 

Dat waren de tips! Mijn conclusie: Dublin is een waanzinnige bestemming voor je glutenvrije stedentrip. Niet alleen om glutenvrij te eten en te drinken, maar ook qua gezelligheid en sfeer.

Heb jij ook Dublin bezocht en glutenvrije tips die ik kan toevoegen aan dit artikel? Deel ze dan zeker in de reacties.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s