Mijn top 3 glutenvrije vakantiebestemmingen

Ik ga ieder jaar wel minstens een keer met vakantie. Het liefst naar het buitenland, om een nieuwe plek te ontdekken waar ik niet eerder ben geweest. Sinds mijn diagnose iets meer dan 5 jaar terug, heb ik meerdere plekken bezocht en telkens mijn ervaringen bijgehouden.

Bij deze mijn top 3 glutenvrije vakantiebestemmingen.  Wellicht biedt het uitkomst voor het uitzoeken van jouw volgende glutenvrije vakantie!

1. Dublin (Ierland)

Geen twijfel mogelijk: Dublin is bij uitstek mijn favoriete vakantiebestemming. Deze stad is heerlijk voor een weekendje weg uit eigen land, en een echte glutenvrije walhalla.

Zo at ik Beshoff Bro’s glutenvrije fish and chips en glutenvrij calamari, gepaard met een heerlijk glutenvrij biertje. Geloof me: dit smaakte zooooooo goed!

Glutenvrije calamari Beshoff Bro's | Glutenvrij Dublin
Glutenvrije calamari bij Beshoff Bro’s

 

En bij het Italiaanse restaurant Milano kreeg ik als voorgerecht deze ‘dough balls’ met knoflookboter: knapperig van buiten, warm en luchtig van binnen.  Voor deze broodjes ga ik ooit een keer terug… De pizza’s waren ook erg lekker.

Glutenvrije broodjes Milano | Glutenvrij Dublin
De glutenvrije Dough Balls ‘Milano’
Glutenvrije pizza Milano | Glutenvrij Dublin
Glutenvrije pizza bij Milano

 

En kennen jullie Nando’s? Dit restaurantketen is enorm populair in Ierland en Engeland, en staan bekend om hun PERi-PERi kip. Bijna alles kun je er glutenvrij bestellen, met de hulp van een zeer uitgebreide allergenenlijst.

Kip bij Nando's | Glutenvrij Dublin
De PERi-PERi kip van Nando’s, met frietjes en coleslaw

 

Behalve glutenvrije restaurants kun je in Dublin ook doodeenvoudig glutenvrije boodschappen doen. Vrijwel iedere supermarkt (o.a. Tesco’s) is voorzien van een glutenvrij schap, en je hebt er ook de Marks&Spencers die heerlijke glutenvrije producten verkopen.

Klinkt dit goed? Lees dan vooral verder in mijn uitgebreide blog over glutenvrij in Dublin.

2. Lissabon (Portugal)

Vorig jaar gingen we op vakantie naar Portugal: eerst Lagos (zie kopje ‘En verder’) en daarna naar Lissabon. Lissabon heeft de welverdiende tweede plaats in mijn lijstje, en dat is vooral te danken aan Zarzuela.

Een groot gedeelte van het aanbod van bakkerij Zarzuela is glutenvrij. Ze verkopen o.a. glutenvrije quiches, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes, pizza’s, donuts, berlinerbollen en…. pasteis de nata! Dit zijn typisch Portugese custardtaartjes.

Glutenvrije lekkernijen Zarzuela | Glutenvrij Portugal
Glutenvrije lekkernijen van Zarzuela to-go
Zarzuela Lissabon | Glutenvrij Portugal
Zarzuela in Lissabon

 

En wat smaakt daar nou lekker bij? Een glutenvrije cider! Op alle bekende pleinen en bij de grote bezienswaardigheden vind je quiosques, een soort cafe in het buitenlucht. Hier verkopen ze halve liters Somersby. Proost!

Somersby Lissabon | Glutenvrij Portugal
Lekkere glutenvrije cider op het terras

 

Bij visrestaurant Mar au Carmo bestelden wij deze heerlijke cataplana voor avondeten. Dit is een traditioneel Portugees gerecht met aardappel en verse vis, schelp- en schaaldieren. Bij dit restaurant kon je nog veel meer glutenvrije gerechten bestellen, zowel binnen als op het terras.

Mar au Carmo | Glutenvrij Portugal
De traditionele cataplana bij Mar au Carmo

 

Lijkt Portugal je wel wat, en wil je nog meer lezen over de glutenvrije mogelijkheden in deze prachtige hoofdstad?  Lees mijn verslag van glutenvrij in Portugal

3. Terschelling (Nederland)

Je zou het misschien niet verwachten, maar Terschelling is een heerlijke glutenvrije vakantiebestemming. Ideaal voor wie er wel even tussenuit wilt, maar niet met het vliegtuig.

Voor avondeten raad ik jullie Loods Lounge aan. Het personeel is er goed op de hoogte, en kunnen diverse voor-, hoofd- en nagerechten aanbieden. Zoals deze kabeljauw met puree van mais, gepofte tomaatjes, babymais, popcorn, aardappeltjes & beurre blanc met chorizo.

Kabeljauw met puree van mais, gepofte tomaatjes en aardappeltjes bij Loods | Glutenvrij Terschelling

Glutenvrij dineren bij Loods Lounge

En deze heerlijke nacho’s uit de oven bestelden wij bij de Branding, een strandpaviljoen bij Midsland aan Zee.

Glutenvrije nacho's bij De Branding Terschelling
Glutenvrije nacho’s bij De Branding
Binnen bij De Branding Terschelling
Binnen bij De Branding

 

Of wat dacht je van glutenvrije poffertjes? Leuk voor de kids! Deze scoor je bij Het Wakend Oog in West.

Glutenvrije poffertjes bij Het Wakend Oog Terschelling
Glutenvrije poffertjes bij Het Wakend Oog

 

En dat is niet alles. Ik heb nog meer tips voor op Terschelling, ook voor je glutenvrije boodschappen. Lees hier meer over glutenvrij op Terschelling

En verder…

Buiten deze top 3 heb ik op veel meer plaatsen in binnen- en buitenland goed glutenvrij kunnen eten.

Wat dacht je van Lagos?

Glutenvrije crêpes in Lagos | Glutenvrij Portugal
Glutenvrije crêpes bij Sweet & Temptation in Lagos

 

Glutenvrije cornetto Lagos | Glutenvrij Portugal
Glutenvrije cornetto op het strand in Lagos

 

Of Sevilla?

Glutenvrije cake bij Milk Away | Glutenvrij Sevilla
Heerlijke carrot cake van Milk Away
Glutenvrije Pizza Parmigiana bij Al Solito Posto | Glutenvrij Sevilla
Pizza Parmigiana bij Al Solito Posto

 

Bekijk ook eens deze blogs op mijn site:

 

#Wijbloggenglutenvrij – wie schreven er nog meer mee over het thema glutenvrije vakantie?

Iedere 15e van de maand schrijven we met een groepje glutenvrije over hetzelfde thema. Ieder een unieke insteek, op zijn of haar eigen blog. Dat is#wijbloggenglutenvrij.

Welke bloggers schreven er deze maand nog meer mee over het thema glutenvrije vakantie?  Dat zijn Mirjam van Ik ben glutenvrij.nl, Stefan en Ilona van metzondergluten.com, Remke van gluten-lactosevrijekookkunst, Emmelou met Emmelou Green van bakers and fakers en Miss GlutenvrijYacintha van Yacintha, Food & Life Coach  en Lies van RoseLicious

Advertisement

2 thoughts on “Mijn top 3 glutenvrije vakantiebestemmingen

  1. Ik wil eigenlijk NU op het vliegtuig stappen, het water loopt mij in de mond van jouw heerlijke foto’s. Maar helaas stap ik zometeen op mijn fiets op weg naar mijn werk. Ach, ook een mooie tocht, ook lekker eten (al miet ik het zelf verzorgen ).

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s