Glutenvrij Portugal (Lissabon & Lagos)

Portugal stond al heel lang bovenaan mijn bucketlist van vakantiebestemmingen. In mei 2017 ging ik er dan eindelijk samen met mijn vriend heen. Eerst een weekje strandvakantie in Lagos, en daarna een week in de hoofdstad Lissabon.

Eigenlijk had ik deze blog al veel eerder willen posten. Het is nu al 8 maanden verder. Maar ja, je weet wat ze zeggen: beter laat dan nooit!

Kijk en lees mee, en geniet van glutenvrij Portugal.

Een impressie van Lagos en Lissabon

 

Glutenvrij Lagos

Voordat wij naar Lagos vertrokken, zocht ik thuis op de bank het internet af naar lokale tips van glutenvrije lotgenoten. Ik verzamel dan alle tips, en sla ze op in Google Maps. Zo heb ik altijd een paar adresjes achter de hand waar ik kan navragen of het klopt dat ik er goed glutenvrij kan eten.

Glutenvrije ijsjes makkelijk te herkennen

Zo handig: door middel van het SEM GLÚTEN icoon kun je precies zien welke ijsjes glutenvrij zijn!

Glutenvrij ijs in Lagos | Glutenvrij Portugal
Veel ijsjes zijn glutenvrij, en makkelijk te herkennen door het Sem Glúten icoon

 

Bijna overal was deze glutenvrije Cornetto te verkrijgen. Ik vond hem lekkerder dan de glutenvrije Cornetto die in Nederland te verkrijgen is, maar dat komt misschien omdat die in Portugal niet lactosevrij is (en die in NL wél). Hmmm…krijg echt heimwee naar die Cornetto en Lagos als ik naar deze foto kijk.

Glutenvrije Cornetto | Glutenvrij Portugal
Heerlijk, zo’n glutenvrij ijsje op het strand

 

Glutenvrije crepes bij Sweet & Temptation

Terwijl we door Lagos liepen spotte ik ineens dit bord:

Glutenvrije en lactosevrije crepes in Lagos | Glutenvrij Portugal
Kan niet missen!

 

Op het terras genoten we vervolgens van glutenvrije crêpe met ham en kaas. Ze hebben ook allemaal andere lekkere hapjes op de kaart.

Glutenvrije crêpe in Lagos | Glutenvrij Portugal
De glutenvrije crêpe met ham en kaas

 

Smoothies

In meerdere cafés zag ik dit bordje op de tafels staan. Ideaal dat je op zoveel plekken een lekkere smoothie kunt bestellen.

Glutenvrije smoothies in Lagos | Glutenvrij Portugal
De Jamaican Sensation smoothie

 

KISA’ Real Italian Food

KISA is niet te missen, dit restaurant heeft een toplocatie in het hart van de stad. Regelmatig dronk ik hier een lekker glutenvrij biertje op het terras (ze hebben er zelfs 3 soorten).

Glutenvrij bier bij KISA in Lagos | Glutenvrij Portugal
Een van de drie heerlijke biertjes

 

Ook zijn we er een avond gaan eten. We genoten van een antipasti schotel vol lekkere hapjes, waaronder arancini, bruschetta, geitenkaas en olijven. Als hoofdgerecht nam ik de glutenvrije hamburger. Maar met een doorbakken stuk vlees en gortdroog broodje kan ik jullie deze niet aanraden. Gelukkig was de rest van het eten en de biertjes wel top.

Glutenvrij bij KISA in Lagos | Glutenvrij Portugal
Lekkere hapjes bij KISA

 

Glutenvrije boodschappen in Lagos

In de supermarkten geen glutenvrije schappen zoals hier in Nederland. Maar als je heel goed zoekt vind je tussen alle producten in soms wel glutenvrije pasta of glutenvrij brood, zoals bij de Pingo Doce. Hetzelfde geldt voor Lissabon – ook hier geen glutenvrije schappen in de winkels.

Je kunt er ook voor kiezen om een bezoekje te brengen aan de bekende Mercado de Municipal, met tientallen vis-, groenten- en fruitkramen. Op de 1e verdieping van het mooie gebouw bevond zich ook een kraam met biologische en glutenvrije koekjes en brood.

Mercado de Municipal | Glutenvrij Portugal
PÃO SEM GLUTEN, zoals er staat op dit bord bij de Mercado de Municipal

 

Wil je grotere glutenvrije boodschappen doen? Dan kun je terecht bij de NaturBoticae. Deze drogisterij heeft een glutenvrij schap schap met o.a. glutenvrij brood, crackers, rijstwafels, pasta en snacks. De prijzen zijn wat aan de hoge kant…

Glutenvrij bij NaturBoticae in Lagos | Glutenvrij Portugal
Deze poster ontdekte ik per toeval

 

Glutenvrij schap in Lagos | Glutenvrij Portugal

 


 

Glutenvrij Lissabon

Net als voor Lagos maakte ik thuis ook alvast een kaart van glutenvrij in Lissabon, met een verzameling van alle tips die ik online tegenkwam.

Uiteindelijk heb ik op de volgende plekken gegeten:

Zarzuela, mijn favoriete spot

Ik had van tevoren al veel goede verhalen gelezen over Zarzuela. Deze bakkerij zou gluten free heaven moeten zijn. Niets bleek minder waar!

Zarzuela in Lissabon | Glutenvrij Portugal

 

Het glutenvrije aanbod bij Zarzuela in Lissabon | Glutenvrij Portugal
Zoals je kunt zien: veel glutenvrije lekkernijen bij deze bakker

 

Wat maakt Zarzuela zo bijzonder? Ze hebben een uniek aanbod van glutenvrije hartige en zoete lekkernijen, die in smaak niet onderdoen voor hun glutenvolle tegenhangers. Worstenbroodjes, quiches, croissants, berlinerbollen, pizza, donuts, en zelfs de lokale lekkernij Pastéis de nata! Echt hemels.

We vonden het zo lekker dat we er dagelijks een bezoek aan brachten, zelfs al moesten we er flink voor omreizen.  Dan haalden we een doosje lekkernijen to-go om lekker onderweg op te eten terwijl we de stad gingen verkennen.

Iedere dag haalden we weer wat lekkers to-go

 

Vis eten bij Mar au Carmo

Per toeval ontdekten wij dat je bij Restaurant Mar au Carmo heerlijk glutenvrij kunt eten. We zaten een paar terrassen verderop, maar toen ik rook wat voor heerlijks er uit de keuken kwam besloot ik er een kijkje te nemen op de kaart. Bij navraag bleek dat het meeste gerechten op de kaart glutenvrij konden worden bereid. Yes!

Wij bestelden er o.a. de cataplana, een traditioneel Portugees gerecht, en de carpaccio van inktvis. Het is binnen heel sfeervol, maar je kunt ook heerlijk lunchen of dineren op het terras.

De cataplana, zo lekker!

 

Een plaatje, deze carpaccio

Glutenvrije ciders bij de Quiosques op straat

Door de hele stad heb je quiosques, een soort cafe in het buitenlucht. Je haalt er koffie, snacks, bier wijn en… Sommersby. Een lekkere glutenvrije cider, die uitstekend past bij het warme, zonnige weer. Als je geluk hebt speelt een van de vele straatmuzikanten er ook een leuk liedje.

 

Even opladen met een espresso bij een van de quiosques

 


 

Zo! Dat zijn de tips. Best veel toch? Hopelijk hebben jullie er iets aan voor jullie aankomende reis naar Lissabon en/of Lagos.

Ben jij ook naar Portugal geweest en heb jij tips die hier niet tussen staan? Deel ze dan in de reacties hieronder!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s